TIMO HARAKKA: AJATUS JA ASENNE Tasa-arvoinen talous. Uusiutuva Suomi. Parempi maailma.

Himanen 2

Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen kilpailukykyraporttia on odotettu innokkaasti. Ikävä kyllä Ruotsin entisen valtiovarainministerin ja hänen nykyisen puoluetoverinsa esitys on nollatutkimus.

Siitä on Suomen valtiolle talouden vaikeuksissa yhtä paljon hyötyä kuin Jyrki Kataisen aikanaan Pekka Himaselta tilaamista ohjelmista.

Työ on sinänsä ammattitaitoinen ja järkeenkäypä kooste Suomen kilpailukykyongelmista ja väestön ikääntymisen aiheuttamista haasteista. Vertailu Ruotsiin on paikoin antoisaa, paikoin vähemmän. Raflaavista otsikoista huolimatta varsinaiset ratkaisuesitykset ovat kuitenkin yllättävän kesyjä – eikä niitä kukaan edes verisesti vastusta.

B&V:n strategiassa on kolme osaa. Ensiksi kilpailukyky pitää palauttaa Suomen palkkaneuvottelujärjestelmää uudistamalla. Toiseksi työllisyyttä on nostettava lisäämällä työn tarjontaa sekä sosiaaliturvan että maahanmuuton muutoksilla. Kolmanneksi tuottavuutta on lisättävä – mutta siitä he jo kättelyssä sanovat, että eivät keksi ratkaisuja.  Ja bonuksena, jos ohjelma toteutuu, valtiontalous voi korvaukseksi satsata elvytykseen.

(On tosin vaikea sanoa, miten ohjelma voisi toteutua, jos kolmas kohta on jo valmiiksi jätetty avoimeksi, mutta se on nyt sivuseikka.)

Pureudutaan vaatimuksiin yksi kerrallaan.

1. Palkkaneuvotteluiden uudistaminen

Raportin vallankumouksellisuus kiteytyy tähän virkkeeseen: ”Käsityksemme on, että Suomen kannalta realistisinta olisi hakea ratkaisua suunnasta, jossa vahvistetaan Suomen työmarkkinoiden perinteisiä toimintatapoja.”

Tätä on aika vaikea pitää uudistuksena, semminkin, kun B&V suosittelevat laajoja yleissopimuksia, siis perinteisiä tupoja tai raamisopimuksia. He tyrmäävät työnantajien toiveet liittokohtaisista sopimuksista, joka vuonna 2007 osoittautuikin kohtalokkaan kalliiksi. Kokoomuksen lemmikki Sari Sairaanhoitaja ei voi olla palkkajohtaja.

B&V toivovat, että paikallinen sopiminen laajenisi vahvasti, kuitenkin yleissopimuksen puitteissa. Äkkiä ei tule mieleen ketään, joka ehdotusta vastustaisi. He jopa esittävät pääluottamusmiesten aseman vahvistamista ja työntekijöille paikkaa yritysjohtoon. Jos oikein muistan, niin yritysdemokratiaa vaadittiin kovasti 1970-luvulla – vasemmistossa.

Borg ja Vartiainen haastavat siis ennen kaikkea Elinkeinoelämän keskusliiton ja puoluetoverinsa Jyri Häkämiehen.

2. Työn tarjonnan lisääminen

Tämä jakso on copy-peistattu Vartiaisen sataan kertaan esittämistä kalvoista, joista olen sinänsä vahvasti samaa mieltä. On todella vakava ongelma, että Suomessa työssäkäyvien määrä ei ole lainkaan kasvanut 25 vuodessa, mutta elätettäviä on tullut lisää puoli miljoonaa. Ruotsissa työvoiman määrä on viime vuosina kasvanut lähes 300 000 hengellä.

Suurin ero on tietysti maahanmuutto. Ruotsi vastaanottaa maahanmuuttajia noin 100 000 vuosittain. Parhaassa työiässä (25-54-vuotiaista) noin 30 prosentilla on ulkomaalaistausta. Silti työllisyysaste on merkittävästi parempi.

Ei siis ihme, että B&V kehottavat luopumaan työntekijöiden maahanmuuton lopustakin tarveharkinnasta. Sehän koskee vain joitakin ammattikuntia. Epäilemättä ajatus on hyvä, jos vastaavasti lisätään resursseja sen valvomiseen, että vaikkapa siivoojiksi tulevia ei riistetä alemmilla palkoilla ja ehdoilla kuin mitä suomalaiset saavat.

Työhön osallistumisen aste on Suomessa perinteisesti matalampi kuin länsinaapurissa. 1970-luvulla tasa-arvotietoiset ruotsalaismammat veivät lapsensa päiväkotiin, jotta pääsevät itse työhön. Samaan aikaan Suomessa luotiin keskustan vaatimuksesta kotihoidontuki, joka houkuttelee äitejä jäämään kotiin, tai kuten Vartiainen muistettavasti sanoi: ihanaan velttoiluun.

Hallitus sopi jo kotihoidontuen jakamisesta äidin ja isän kesken. Päätös olisi edistänyt palkkatasa-arvoa suuresti. Kun vihreät ja vasemmistoliitto olivat jättäneet hallituksen, molempien puolueiden tavoitteisiin kuuluva päätös kariutui kristillisten lähtöuhkaukseen – hallitushan olisi menettänyt enemmistönsä.

Keskusta ei tingi kotihoidontuesta, joten B&V:n hyvä tavoite jää seuraavalta hallitukselta saavuttamatta. Toisaalta Juha Sipilän avaus, jossa naisvaltaisten alojen kustannuksia tasattaisiin kaikkien sairausvakuutuksen maksajien kesken, on erittäin hyödyllinen ja kannatettava – ja radikaalimpi kuin mitä R&V edes tohtiavat esittää.

Ruotsissa yli 55-vuotiaat osallistuvat työelämään selvästi enemmän kuin Suomessa. Siihen on olemassa yksinkertainen syy.

Ruotsissa noudatetaan irtisanomisjärjestystä, jossa pitkään olleiden työpaikka on suojatumpi kuin vasta tulleiden. Toisin kuin moni luulee, Suomessa tätä sääntöä ei ole.

Onko pääteltävä, että Borg ja Vartiainen haluavat kiristää Suomen irtisanomissuojaa?

3. Tuottavuuden parantaminen

Kuten sanottu, B&V eivät esitä mitään toimenpiteitä, koska Suomessa on ”toimiva markkinatalous ja innovaatiojärjestelmä”. Infrastruktuurista ja koulutuksesta pidetään huolta, samoin investoinneista tutkimukseen ja kehitykseen.

Outoa on, että R&V eivät ymmärrä julkisia investointeja juuri koulutukseen ja infrastruktuuriin tuottavina ja tuottavuutta lisäävinä toimina itsessään, vaan vain ”elvytyksenä”, johon on varaa vasta kun heidän ohjelmansa muutoin toteutuu. Tiet ja radat pysyvät kunnossa ihan itsekseen, homekoulut korjaantuvat magian avulla, pienet haltijat valvovat sähköverkkoja. Innovaatio-ohjelmat, korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö, kaikki toteutuu ihan ilman julkista panostusta.

Kulutuskysyntä ja verotus

Kysyntä ei ylisummaan kiinnosta Borgia ja Vartiaista. He vaativat nollasopimuksia, ikään kuin sellaisia ei aivan ainutlaatuisella tavalla juuri Suomessa olisi ennestäänkin tehty. Samalla he viis veisaavat ostovoimasta, jolla pelastettaisiin palveluiden hupeneva kysyntä ja työllisyys.

Borgin ja Vartiaisen talous on ihmeellisen jämähtänyt, staattinen, systeemi. He eivät ajattele, että julkinen valta voi lisätä kysyntää ja talouden toimeliaisuutta (a) investoinneilla ja (b) verotuksen keinoin. Verotus jää vain seuraamaan muita toimia, eivätkä he käytä sitä työkaluna, joka vaikuttaa talouden dynamiikkaan ja elinvoimaan. 

Lopullinen arvio on tämä: Borgin ja Vartiaisen raportti on hyvä ja ytimekäs kuvaus niistä kansantalouden ongelmista, jotka Borgia ja Vartiaista kiinnostavat. Kovista lupauksista huolimatta se ei ole likimainkaan tarpeeksi radikaali Suomen talouden nostamiseksi nykyisistä vaikeuksista.

Olennaista on, että monipuolistamme vientimme rakennetta: sekä valikoimaa että asiakaskuntaa on laajennettava. On löydettävä menestysalat, ja myytävä yhä suurempi osa tuotteista suoraan kuluttajille – ja tässä nimenomaan Ruotsi on esikuvamme. On vahvistettava keskisuurten, erikoistuneiden ja korkeaan osaamiseen perustuvien vientiyritysten edellytyksiä.

Koska yhä suurempi osa lisäarvosta liittyy palveluihin, myynnin ja markkinoinnin kykyjä on kehitettävä. Ja merkittävin kasvuala on ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävä teknologia: uusiutuva, säästävä, kierrättävä, tehostava, puhdas ja puhdistava tuotanto.

On lisättävä keskiluokan ostovoimaa tuloveroa alentamalla, jotta palvelualoilla olisi työpaikkoja, jonne pienten lasten äidit voisivat ylipäätään palata.

Anteeksi, nyt eksyin aiheesta. Näistä Suomen kohtalonkysymyksistä Borg ja Vartiainen eivät puhu montaa sanaa, ehkä jopa vähemmän kuin Himasen tulevaisuusraportit.

Tulevaisuus ei ole tämän päivän jatke

B&V katsovat taloutta niin ohuen imupillin läpi, että näkökentästä katoavat melkein kaikki epävakaan tulevaisuuden muuttujat. Työ muuttuu, rahoitusjärjestelmä huojuu, geopolitiikka mullistuu. Tulevaisuus ei ole tämän päivän jatke.

Ehkä virhe oli kirjoittajien lähtökohdissa. Ekonomisti näet tietää, että talouden toimija tarvitsee kannustimen. Pekka Himaselle maksettiin hyvin, joten häneltä sai vaatia tuloksia. Borg ja Vartiainen eivät ottaneet palkkiota, joten heiltä ei voi edellyttää ihmeellistä suoritusta.

Borgin ja Vartiaisen raportti on ehdottomasti suositeltavaa luettavaa. Ja se on hintansa väärti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

" Ja merkittävin kasvuala on ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävä teknologia: uusiutuva, säästävä, kierrättävä, tehostava, puhdas ja puhdistava tuotanto."

Montako työpaikkaa tällä alalla Suomessa on? Vieläkö edes tuulimyllyjä tehdään, huolimatta massiivisesta tuesta niiden pystyttämiseen?

Oletko ajatellut perustaa moista teknologiaa kehittävän ja hyödyntävän yhtiön, joka vie tuotteitaan ja luo työpaikkoja?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuulimyllyistä ja syöttötariffista pitäisi päästä kokokaan eroon. Siten veronmaksajilta säästyisi heti kättelyssä 100 milj. euroa vuodessa.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Niin tuo "" Ja merkittävin kasvuala on ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävä teknologia: uusiutuva, säästävä, kierrättävä, tehostava, puhdas ja puhdistava tuotanto." voitaisiin aloittaa vaikkapa sillä että aloitettaisiin liikenteen (ja sen tarvitseman uuden infran) suunnittelu niin että voitaisiin ottaa huomioon vuonna 2011 sovittu EU liikennestrategia. Tämän aloittamisessa on noin 15 miljardin euron logistisen paketin kokonaisuudesta kyse mikäli uskotaan Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raporttia no 6/2013 jossa todetaan että Suomen logistiset kustannukset ovat 30 miljardia vuodessa tarkoittaen kaksinkertaista kustannustasoa lähimpiin kilpailijamaihin. Eli kustannuksia on noin 15 miljardia teollisuudella ja kaupalla enemmän mitä Ruotsissa. sille pitäisi tehdä ihan oikeasti jotain ja aloittaa voisi vaikka lukemalla EU liikennestrategian ja siinä sovitut asiat joita ei olla vielä 4 vuoteen saatu meillä aloitettua.

http://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/20...

Aloitetaan vaikkapa vesiliikenteen kehittämisen mukaanotolla ja arctisen sisävesiliikenteen hyödyntämisellä em liikennestrategian edellyttämällä tavalla:

http://www.e-lass.eu/en/Documents/SouthamptonJan20...

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Timo muuten tuo em vesiliikenteen mukaanotto liikennepolitiikkaan on huomioitu SDP puoluekokouksessa viime keväänä . Sitä vaan ei ole kukaan aloittanut toteuttamaan millään lailla SDP:n päättävissä elimissä, kansanedustuslaitoksessa tai hallituksen piirissä toimivissa demareissa.

Paavo Kervinen

Miksi Suomessa ei mukamas ole työntekijöitä: Ylisuuret vaatimukset.

Siivoojaksi tarvitset 3v koulutuksen. Samoin kaupankassalle.

Miettikääpä siitä aluksi missä mennään pieleen. :o)

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kukaan, Suomen surkeimman hallituksen tärvelemästä tilanteesta huolta kantava ei todellakaan odottanut tältä B&V'n raportilta juurikaan mitään. Ja näinhän siinä kävi. Vartiaisen aiemmatkin Urpilaisen tilaamat vuodatukset ovat olleet umpityhjiä, Ruotsiin rinnastavia selostuksia.

Siksi eduskunnan lehtereille demarina pyrkivän Harakankin 'analyysi' on samaa yhtätyhjän kanssa artikulointia. Senhän toimittajan kynästä voi olettaakin, kepeää sanailua ilman varsinaista tarkoitusta.

Verrattuna nykyopposition vaaliohjelmien raskaaseen sarjaan, vaikuttaa Harakan 'analyysi' liirumlaarumilta.
Mm. Keskustan ohjelma koko ajan Sipilän tiivistämänä on oikeaa politiikkaa joka ei vanhoja kuvia kumartele ja vetää Soininkin prinsiipit perässään valtakunnan nostamista tukevaksi kehitys-kokonaisuudeksi.

Demarit ovat edelleen syvillä vesillä, joiden mukaansaaminen tulevaan hallitukseen Sipilän ja Soinin kolmanneksi pyöräksi on sopivaa myös demareille itselleen.

Tuleva hallituskoaliitiohan on koko ajan tämän 4 vuoden ajan alusta saakka ollut Keskusta, Perussuomalaiset ja Demarit, sellaisin silmin, joka omaa, suvereenin itsenäistä kansallisvaltiotaan isänmaanaan kunnioittaa. Ja tokihan tällaisiakin patriootteja demareissakin löytyy muutamia.

Käyttäjän TimoHarakka1 kuva
Timo Harakka

En pyri eduskunnan lehtereille.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Aion ehdolle 2015, lukee profiilissasi.
Saa siellä lehtereillä kansanedustajakin käydä ;-)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Muistutanpa vain, että edellinen Keskustan ja Kokoomuksen hallitus Suomen suohon johdatti rapauttamalla elvytyksen nimissä Suomen vartiontalouden tulopohjan. Viimeiset neljä vuotta sitä on yritetty kohentaa, mutta kun ollaan tarpeeksi syvällä, ei siitä noin vain nousta, eikä ainakaan Sipilän keinoilla. Suomella on edessään kovat ajat.

Anne Lindell

Todellista pelastussanomaa ylös tästä laman suosta ei ole kenelläkään antaa. "Bena" (Ben Zyskowits .. meniköhän oikein) antoi oman leikkauslistansa ja samoin peräkanaa muutkin, Stubbikin, mutta minun listaani ei kuulu ainuttakaan leikkausta. Ja nyt kysytte, että mitä ihmettä ... miksi ei? Vastaus, koska sellaisia ei tarvita. Leikkaukset jatkavat vain noidankehää. On otettava kokonaan uudet keinot käyttöön ja uudenlainen ajattelu.

Himanen on olevinaan filsofi, mutta minä sanon, että hän ei ole sitä ... Ja jos minulta kysytte, että mikäs mies se Himanen sitten on, niin sanon, että en minä vain sitä tiedä, mutta hän on rikastunut lähes miljoonalla ... (veronmaksajien rahojoa) ... pelkällä vihkosella, pamfletilla, joka ei kelpaa edes vessapaperiksi.

"Menneisyydessä on hyvä vierailla, mutta ei pysähtyä" - vanha intiaaniviisaus

... Lukekaa täältä - - - > http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

P.S. Minun konsultointini ei tulisi maksamaan valtiolle mitään.

Anne Lindell

Timo, älä välitä, ei täällä hyviä kirjoituksia arvosteta. Ihmiset eivät jaksa lukea, ja örisijät vain heittävät läppää, mutta kyllä hyvä sanoma lukijansa löytää. Ja sehän on tarkotuskin.

Itse pyrin vaikuttamaan kirjoituksillani, enkä kähde tarkoituksenhakuisesti kerämään kommentteja. Hyvä kirjoitus alkaa elämään ja jatkaa kiertoa maailmalla, kuten nonet aikaisemmmat kirjoitukseni. Minulla on paljon lukijoita, jotka ottavat henkilökohtiaísesti yhteyttä ja keskustelvat kirjotukseni aiheesta, sillä he eivät voi esim. asemansa tai työnsä vuoksi laittaa profiilia tänne "Usarin" blogistaniaan.

Olen saanut myös paljon varoituksia ylläpidon ja toim.joht. taholta ja muutaman kerran jopa "bannit" (porttikiellon) ja Aamulehteen sain ikuiset bannit (arvostelin vappaamuurareita = tabu). Siksi kannatta pitää myös omaa henkilökohtaista blogia, jonne siirtää kirjoitukset "turvaan", sillä sensuurin raskas käsi voi iskeä minä hetkenä tahansa. ... Eli lyhyesti: Suomi ei ole vapaa maa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;131:605-613)
http://circ.ahajournals.org/content/131/7/605.abst...

Siinä vartiaiselle ynm.eläkeikää nostaville totuuksia.Naurettavat jutut ennen eläkeiän nostomisjuttuja,siitä kuinka suomalaiset olivatkin yhdessä yössä maailman TERVEIMPIÄ,ja kuinka kansallissairaudetkin haihtuivat kuin tuhka tuuleen.Huostabisnes,jota ylläpidetään taas sijoittajien ynm.osinkoa saavien ja kansainvälisten firmojen tukemiseksi,taas mainostaa kaikkia perheitä juoppoina,ja hakkaajina.

Eihän tämä ole mahdollista,koska täällä eletään 100 vuotiaaksi,tai sitten nämä pellet puhuvat sitä itseään.
Työpaikat ovat kyllä kadonneet sieltä pienpalkka alalta,koska juuri sinne halutaan ulkomaalaisia.Kokoomus halusi myös hoitoalalle jne.kielitaidottomat jne.reservissä olevat ,poistamalla suojan,joka takasi suomalaisille etusijan työllistyä kotimaassaan.Huom!Kokoomuslaisten ja näiden kommp.mielestä ei tarvita kielitaitoa palvelu,siivous,hoito jne.aloilla.Ne kun ovat "paskaduuneja"näiden mielestä.

Joten pitää käsittää,ettei kokoomus ikinä ole työntekijöiden asioita ajamassa.Sen puolueen tukijoukot ,kuten jokaisen näistä,jotka ajavat samaa linjaa,ovat liike elämän,ja kytkösten kautta,näiden etujen ajajien lobbareita.

Nämä borgit ynm.tilatut puheenpitäjät.Borg ennusti 2012 että Kreikka eroaa euroalueesta puolen vuoden sisään,tämä PROFEETALLINEN ennustus,tulevaisuusvisio,ei ole toteutunut,kuten ei toteutunut Himasennustajan miljoonan maksanut kaverikirjakaan.Vartiainen joka "varmalla pääsen neuvotteluihin,osaan ruotsia "tyyppi,mitä se on saanut niinkuin aikaan?Läpätystä maahanmuuttajien lisäämisestä,eli nuoleskellut liike elämän ja kokoomuksen peetä??
Nämä loikkarit ja sirkuksen marakatit.Palkkiovirkoja odotellessa.

Tavoitteet:työntekijöiden oikeuksien poisto mm.
palkka-ale,pitkät koe ajat,jotta voidaan vaihtaa duunaria 4-6 kk.välein,eikä tarvitse maksaa kuin harjoittelijan palkka jne.
NATO
Sosiaaliturvan alasajo
Huostabisneksen kasvattaminen,edelleen
Vapaakauppasopimus
Koulutuksen alasajo
Terveydenhoidon alasajo julkiselta puolelta,yksityistäminen näille "omille"
Ihmisten holhouksen lisääminen,SÄÄDÖKSILLÄ,KIELLOILLA,YKSITYISELÄMÄÄN PUUTTUMISELLA,NETTIVALVONTA,SENSUURI jne.jne.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Joko SAK Lauri Lyly ja TTT Seija Ilmakunnas ovat tuominneet esityksen Suomen taloudelle täysin sopimattomaksi ehdotukseksi ?

Kalervo Palonen

Tätä samaa pastanjauhantaa tulee joka tuutista, milloin milläkin mausteilla.
Ongelma on ollut viimeiset 4 vuotta yleinen löperyys. Päätöksiä ei uskalleta tehdä, kun aina jotkut vaalit nurkan takana. Herätkää poliitikot ja niiksi pyrkivät, nyt on tehtävä päätöksiä, kipeitäkin, puheet on pidetty!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kalervo Palonen

Samaa olen katsellut. Juuri äsken A-studioon oli kerätty kaksi ay eksperttiä. STTK Antti Palola ja SAK pääekonomisti Olli Koski. Ohjelmaa ohjaili asenteellinen YLE:n toimittaja joka oli vetänyt tuolinsa mahdollisimman kauas Vartiaisesta lähemmäs ay- miehiä.

Toisella puolella pöytää Juhana Vartiainen perustelemassa raportin sisältöä.

Palolan ja Kosken lyhyet näkemykset Borgin ja Vartiaisen rapotitista.

-Heidän mielestään kaikki raportissa on ollut jo kauan tiedossa.

-Raportissa ei ole mitään uutta. Miksi itsestäänselviä asioista pitää hakea Ruotsista.

-Suomessa on parempia talousekonomisteja kuin Ruotsissa. Ruotsin talouden toimenpiteitä ei voida kopioida Suomeen.

- Ohjelmaan piti vetää klippi Ruotsista jossa vasemmistolainen suomalainen professori kertoi katselijoille, että Ruotsissa ei ole saatu mitään aikaan.

Kaikesta tästä keskustelusta mieleen minulle jäi vai yksi kysymys.

Miksi Suomessa ei ole sitten tehty mitään asioiden korjaamiseksi, kun kerran kaikki on ollut tiedossa ?

Toimittaja Timo Harakka näyttää pyrkivän eduskuntaan samalla asenteella. Kaikki on tiedossa, mutta mitään ei ole syytä tehdä.

Kalervo Palonen

Juurikin näin Ilkka. Mutta kun jokainen yrittää saada jotain etua itselleen ja samalla isänmaan etu unohtuu. Suurin osa tarvittavista päätöksistä on meille kaikille suomalaisille ihan hyväksyttäviä jos ne kunnolla perustellaan. Avainsana tässä hommassa on tasapuolisuus! Ei voi olla enää niin
, että tästä kurjuudesta julkinen puoli marssii jalat kuivina niinkuin 90-luvulla kävi.

Käyttäjän TimoHarakka1 kuva
Timo Harakka

Kiitos palautteesta. Jutun lopussa mainitsen kyllä mielestäni Suomen talouden kannalta olennaisia ja kiireellisiä toimia, jotka B&V sivuuttavat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä järkeviäkin on ehdotettu, kukaan ei vain niitä halua kuunnella koska euro on peruuttamaton ja siksi talouskuri.

Käyttäjän MarkkuLitola kuva
Markku Litola

Ikävä, kun maa on mennyt vaalien alla niin kriittiseksi, ettei enää saa tehdä mitään kehityshankkeita. Luulisi, että demarikumppaneilla olisi edes jotain lojaalisuutta ex-demarikolleega Vartiaista kohtaan tai edes sosiaalirakenteeltaan suht samanlaisen naapurimaan valtionvarainministerin näkemyksille. MUTTA EI! Näihin vaaleihin näytetään menevän sammutetuin lyhdyin. Demariministerit pitävät yllä näkökulmaa, että mistään ei voi leikata. Kilpailukykyä ei ole, työvoimakustannukset on niin kalliita, ettei ihmisiä voi palkata--milloin siellä demareissa herätään!? Tässä eletään joka vuosi miljarditolkulla lastemme rahoilla ja kohta on päällä sellainen Kreikan tauti, että joudutaan leikkaamaan julkista taloutta raskaalla kädellä; jos voisi nyt ottaa sitä diabeteslääkettä, niin ei jouduttais amputoimaan jalkoja muutaman vuoden päästä. Harakalta todella yksisilmäistä väittää nollatutkimukseksi ja että on demarien riveissä jo pitkään tiedetty á la Vartiainen: no miksette tee mitää asialle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kohta on päällä sellainen Kreikan tauti, että joudutaan leikkaamaan julkista taloutta raskaalla kädellä"

Kohta? Meillä on nyt päällä tilanne jossa leikkaamalla pääsemme varmasti Kreikan tilaan. Leikkausten sijaan meidän pitäisi tuottaa lisäarvoa työllä ja siihen emme EKP:n talouskurisopimuksella pääse.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, mihin se valtava talouselämän tieto-taito katosi Jutta Urpilaiselta ja samalla koko SDP:ltä , kun hän siirtyi valtiovarainministeristä tuon taistelevan työväenliikkeen rivikansanedustajaksi, eduskunnan lehtereillekö ?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tämä nykytaantuma alkoi USA:ssa 2007-2008 banksterien lurjustelujen seurauksena ja levittäytyi sitten melkein globaaliksi ja merkillisen pitkäkestoiseksi. Erityisesti se on juuttunut Eurooppaan €-alueelle.

Tämä johtunee siitä, että tämä uudenlainen €-rahaliittokokeilu ei sääntöjensä puolesta ollut lainkaan valmistautunut tällaiseen sitkeään finanssikeinottelusta liikkeelle lähteneeseen taantumaan. Niinpä €-alueella on turvauduttu vuodesta vuoteen vain kur(j)istaviin toimenpiteisiin.

Se on ollut väärää politiikkaa, joka on vain syventänyt taantumaa.

Tässä Timo Harakan kappaleessa on viittauksia siihen, mikä tässä leikkauspolitiikassa on unohdettu:
"Outoa on, että R&V eivät ymmärrä julkisia investointeja juuri koulutukseen ja infrastruktuuriin tuottavina ja tuottavuutta lisäävinä toimina itsessään, vaan vain ”elvytyksenä”, johon on varaa vasta kun heidän ohjelmansa muutoin toteutuu. Tiet ja radat pysyvät kunnossa ihan itsekseen, homekoulut korjaantuvat magian avulla, pienet haltijat valvovat sähköverkkoja. Innovaatio-ohjelmat, korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö, kaikki toteutuu ihan ilman julkista panostusta."

Ei Suomi ole mitenkään pahasti velkaantunut, pikemminkin päinvastoin. Voimme ottaa aivan turvallisesti lisää velkaa hyvin harkittuihin infrastruktuuri-investointeihin.

Tässä hieman ehdotuksia: Helsingin seudun kunnat on yhdistettävä samaksi kaupungiksi, rakennettava Pisara-rata ja kaavoitettava ronskisti asuntoja, jotta pääkaupunkiseudun karmeat asuntokustannukset saataisiin inhimilliselle tasolle ja asukkaiden rahat riittämään.

Finanssikriisin lähtömaassa USA:ssa päästiin taantumasta nopeasti eroon ronskilla elvytyksellä. Kysykää vaikka Bushilta, Obamalta tai Paul Krugmanilta...

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Kiitos, Timo, Borg & Vartiaisen Himanen 2:n ansiokkaasta avaamisesta! Se onkin ehkä puisevampi luettava kuin Himanen 1. Mikään sisällöltään fiksu teksti ei hyödytä Suomen taloutta niin kauan kuin rahakirstunvartijat tiirailevat imupillinsä läpi vain taustapeiliä. Suomella jos millä maalla olisi nyt paraatipaikka suunnata ennakkoluulottomasti kestävään tulevaisuuteen. Mutta eikun, ydinvoimalla avohakkuita lankuiksi sahaamaan!

Metsien jatkuva monimuotokäyttö, puumateriaalin mahdollisuudet karkkipaperista kaupunkikokonaisuuksiin, teknologiaosaaminen joustoälyisestä robotiikasta esteettömään tietoyhteiskuntaan ja haudan partaalla keikkuvan hyvinvointivaltion taipaleella kertynyt palvelumuotoilun julkishallinta olisivat kautta Aasian ja Afrikan kaivattuja vientituotteita ja matkailuhoukuttimia Suomeen tulijoille tai poikkeajille. Ruotsalaiset nekin varmasti omivat taas kerran, kun suomalaiset keskittyvät toistensa lokaan painamiseen ja kenenkään menestymättömyyden varmistamiseen keppikannustimilla

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Jos kuvittelisin sen kummemmin kokoomuksen kuin demareidenkaan puolueena keksivän ihme-eväitä työllisyyteen, yrittäjyyteen ja kilpailukykyyn, mitä todennäköisimmin pettäisin itseäni. Todelliset teot tapahtuvat yrittäjien piirissä, eikä poliitikkojen, näin uskon.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Timo Harakka, mitä jos ryhtyisit kiireesti järjestämään Suomeen kunnon blokkivaaleja, jollaisia pidetään säännöllisesti pohjoimaissa ja muissa sivistyneissä demokratioissa.
Suomen ”sekametelisoppahallituskulttuuri” on tullut tiensä päähän. Viime päivät ovat osoittaneet vakuuttavasti, että varsinkaan Kokoomus ja Sdp eivät voi istua samassa hallituksessa. On viipymättä muodostettava järkevät blokit huhtikuun vaaleihin. Vieläkään ei ole liian myöhäistä.
Blokkivaaleihin meneminen ei vaadi minkäänlaisia lakimuutoksia. Kysymys on vain Suomen pölkkypäisen ”poliittisen kulttuurin” tuomisesta sivistyneiden länsimaisten demokratioiden linjoille. Puoluejohdoilta ei vaadita mitään muuta kuin ilmoitusta siitä, millaiseen hallitukseen ja hallitusohjelmaan heidän puolueensa on valmis.
On kysymys äänestäjien kuluttajansuojasta. Jotta ihmiset saataisiin äänestämään, heille on kerrottava, millaista hallituspolitiikkaa on tulossa, jos äänestää jotain puoluetta.
Demarien kannattaa muuten kiireesti blokkiutua Sipilän ja Keskustan kanssa, jotta Kokoomus ei ehdi ensin. Jos meille tulee oikeistovoimien hallitus, niin todella kylmät tullet alkavat puhaltaa tavalliselle työtätekevälle kansalle. Odotettavissa on karmeaa leikkauslinjaa. Se sopii talouseliitille, sillä leikkaukset lisäävät tuloeroja, ottavat köyhiltä ja antavat rikkaille.

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189116-...

Taisto Lehti

Timo Harakka kirjoittaa sillä vakaumuksella ja varmuudella mitä täydellinen tietämättömyys ja kokemattomuus liikemaailman tosiasioista voi antaa. Täydellistä Demariaatetta. Sen ehdoilla on Suomen talouselämää johdettu vuosikymmeniä. Porvarit ja Kokoomus eivät tosin ole olleet yhtään parempia. Tulee tosi ikävä kunnon entisiä aatteellisia demareita kuten Tanneria ja Lipposta ja monia muitakin. Ymmärsivät taloutta.

Olen parikymmentä PKT-yritystä osaomistajana kasvattanut ja kehittänyt ja niihin syntyi yli 1000 työpaikkaa. Nyt on tilanne vain se mikä se oli v.1967, v. 1974,v.1991 jolloin kaikki ne pk-teollisuudet joissa oli mukana valittivat hintakilpailykyvyn puutetta. Kauppa ei käynyt ulkomaille koska olimmme 10-20% liian kallita.

Tätä tosiasiaa Demarit eivät halua tunnustaa, koska ovat jokavuotisilla tupokiristyksillään ajaneet asiat siihen pisteeseen, että kauppa ei enää käy ja vienti laskee vaikka useimmilla kilpailijamaillamme se kasvaa. Harakan mielestä yrittäjät ovat vain tyhmiä eivätkä osaa myydä. Sekin on osaksi totta. Minne hävisi se punapääoma? Miksi ette näyttäneet mallia? Voisitteko osallistua tekin oikeiden pysyvien työpaikkojen luomiseen eikä vaan ampua alas kaikki ideat ja asiat. Homekoulujen korjaus ja junaradat auttavat vain sen hetken kuin niitä tehdään ja palkkarahat menevät Viroon ja Venäjälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kauppa ei käynyt ulkomaille koska olimmme 10-20% liian kallita."

Ihailemasi Lipponen meidät yhteisvaluuttaan sitoi ja hinnat nosti. Omalla valuutalla olisimme devalvoineet tuossa kohtaa.

Taisto Lehti

En ihaile Lipposta Eikä hän ollut ainoa joka kannatti Ecu-liitosta ja siitä seurannutta Euroa. Niin minäkin silloin kun vielä kuvittelin Suomen kansan kykenevän järkevään taloudenpitoon kuten Saksa. Nyt olen jo muutaman vuoden ollut toista mieltä ja pikemminkin liitos Ruotsin Kruunuun olisi ollut oikea, jos se olisi ollut mahdollista muuta kuin yksipuolisella ilmoituksella. Muuten olisi markka ollut alttiina markkinavoimien spekulaatiolle, suurille arvon ja korkotason heilahteluille. Ne ovat myös yritystoiminnalle tuhoisia. 1995 lähti Suomi nousuun. Tiedän hyvin Nokian osuuden siihen. Ylikallis kustannustaso kuitenkin näivettää nyt kaupankäynnin ja lisää työttömyyttä. Nokian jälkeen Suomessa ei ole brändejä joista saa hyvää hintaa. Teemme bulkkitavaraa pääosin, mutta elämme vielä aivan kuin Nokia olisi olemassa.

Toimituksen poiminnat